Jumaat, 25 Januari 2013

Kosmo Online - Pesona


URL Sumber Asal :-

Kosmo Online - Pesona


Cikgu Eeda cetuskan minat belajar

Posted:

Cikgu Eeda cetuskan minat belajar

Cikgu Eeda cetuskan minat belajar

Oleh NURUL IZZA ROSLY


PARA pelajar diajar ilmu teori dan praktikal bagi memastikan mereka memberikan servis yang terbaik kepada pelanggan masing-masing kelak.PELAJAR diajar mengenai poin refleksologi bagi memberikan kelegaan kepada pelanggan.URUTAN selepas bersalin mendapat permintaan yang meluas dalam kalangan ibu yang baru melahirkan.


HENDAK seribu daya, tak hendak seribu dalih. Mungkin pepatah ini yang paling sesuai bagi menggambarkan peribadi Ruzidah Ishak, 46.

Kurang sabar ancam jantung

Posted:

Kurang sabar ancam jantung

Kurang sabar ancam jantung

JIKA perasaan marah tidak ditangani, ia boleh mengganggu kesihatan seseorang untuk jangka masa pendek dan jangka masa panjang. - Gambar hiasan


SETIAP hari kita berdepan dengan pelbagai pengalaman yang mungkin boleh mencabar kesabaran.

Melayan kerenah anak-anak yang degil, tersangkut dalam kesesakan lalu lintas berjam-jam lamanya, menurut kehendak bos yang keras kepala atau beratur di barisan kaunter pasar raya terlalu panjang kadangkala boleh membuat seseorang hilang rasional berfikir.

Namun, mungkin ramai yang tidak tahu beberapa episod ketidaksabaran akan mencetuskan tindak balas fisiologi yang menjejaskan kesihatan anda.

Menurut Dekan Program Siswazah di Pace University, New York City, Amerika Syarikat (AS), Daniel Baugher, ketidaksabaran boleh menyebabkan keresahan dan permusuhan.

Beliau yang mengkaji psikologi personaliti dan sosial memberitahu, jika seseorang itu sentiasa gelisah, tidurnya boleh terjejas.

"Hidup dalam persekitaran yang segalanya bergerak pantas dan taksub teknologi pada abad ke-21 ini membuatkan seseorang itu kurang sabar.

"Mereka mahu segala-galanya dengan segera dan menjangkakan perkara-perkara perlu dilakukan dengan lebih cepat," katanya.

Sesetengah individu memang secara semula jadi tidak sabar.

"Tahap toleransi setiap orang berbeza," katanya.

Personaliti jenis A berisiko tinggi

Selalu mudah terasa dan bersikap kompetitif, individu berpersonaliti jenis A suka mendesak. Mereka tidak mampu bertoleransi apabila sesuatu itu tidak dilakukan mengikut cara mereka.

"Individu dengan personaliti ini cenderung meluahkan kemarahan apabila mereka tidak sabar," kata Dr. Redford Williams yang merupakan Doktor Siswazah di Duke University Medical Center di Utara Carolina, AS.


URUSKAN perasaan marah anda dengan betul seperti menarik nafas sedalam-dalamnya ketika itu.


Williams menganggarkan lebih kurang 25 peratus warga AS mempunyai personaliti jenis A. Ia secara tidak langsung meningkatkan risiko kepada masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Kajian pada tahun 2003 yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association, para penyelidik melaporkan ramai individu yang tidak sabar dan pemarah berkemungkinan menghidap darah tinggi pada masa akan datang.

Ketidaksabaran jadi stres

Apabila seseorang kerap hilang sabar dan marah, tubuhnya bertindak balas kepada tekanan tersebut dengan melepaskan hormon seperti adrenalin atau kortisol.

Paras kortisol dan adrenalin yang tinggi akhirnya boleh menyebabkan pertambahan berat badan, gula dalam darah dan tekanan darah tinggi.

Dalam satu kajian, penyelidik mendapati bahawa golongan dewasa yang mempunyai paras 'permusuhan' tinggi berisiko mempunyai pembentukan plak di arteri koronari.

"Hormon-hormon stres akan merangsang platelet hingga membuatkannya membeku pada arteri yang sudah mengecil kerana penyakit jantung. Ia satu proses yang boleh mengakibatkan serangan jantung. Hormon tersebut juga menyebabkan sel-sel lemak melepaskan lemak ke dalam aliran darah," ujarnya.

Jelasnya, lemak tersebut akan terenap pada plak di dalam arteri yang akhirnya membesarkan plak sekali gus meningkatkan risiko arteri tersumbat.

Mengatasi ketidaksabaran

Beberapa kajian menunjukkan bahawa program pengurusan tekanan boleh membantu orang mudah baran.

Mengajar seseorang bagaimana mengawal perasaan marah dan permusuhan boleh mengurangkan tekanan darah serta berat badan dari semasa ke semasa.

"Bukti yang diperoleh daripada latihan tekanan sangat menggalakkan, namun kajian belum menunjukkan bahawa ia boleh menyelamatkan nyawa," katanya.

Cara terbaik bagi orang ramai untuk mengendalikan situasi mengundang kemarahan dan respons negatif adalah dengan menarik nafas sedalam mungkin dan nilai apa yang mereka rasa.

"Tanya diri anda. Adakah ini penting untuk saya? Adakah munasabah untuk saya rasa marah? Adakah ini semua berbaloi?

"Secara asasnya, cuba bercakap pada diri sendiri jauh daripada perasaan marah," pesan Redford.

Hukum berimamkan orang solat sunat

Posted:

Hukum berimamkan orang solat sunat

Hukum berimamkan orang solat sunat


BERIMAMKAN seseorang yang sedang solat sunat walaupun makmum mahu solat fardu bukan suatu masalah selagi caranya masih sama.


DALAM solat, bolehkah orang yang mengerjakan solat sunat, menjadi imam kepada orang yang ingin solat fardu?

Contoh: Setibanya saya di masjid, saya dapati imam telah habis mengerjakan solat fardu, dalam masa yang sama saya dapati ada seorang makmum sedang mengerjakan solat bakdiah, bolehkah saya menjadikan dia imam untuk solat fardu yang akan saya lakukan?

JAWAPAN:

Hukum makmum yang solat fardu berimamkan orang yang solat sunat adalah sah dan harus hukumnya walaupun berlainan niatnya, asalkan masih sama kaifiatnya iaitu caranya tetapi jika kaifiatnya atau caranya berbeza maka tidak sah.

Sebagai contoh: Seseorang ingin mengerjakan solat fardu dan ingin berimamkan seseorang yang sedang solat jenazah, maka jelas perlakuan solatnya berlainan, sudah tentu pelik, bukan?

Si makmum ingin rukuk sedangkan si imam tiada rukuk dan tiada sujud, maka jelaslah tidak sah jika orang yang solat fardu ingin berimamkannya.

Walaupun begitu, jika ingin berimamkan orang yang sedang solat sunat tahiyatul masjid atau solat-solat sunat yang biasa adalah sah kerana caranya sama. Wallahu a'lam. Semoga Allah menerima amalan kita.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Che Hasrah

Copyright 2010 All Rights Reserved